2015. február 2., hétfő

Könyvhétfő #1

eco fair(y) | 2/02/2015 |

Kezdésnek rögtön egy egész könyvsorozatot szeretnék ajánlani! Marion Chesney, írói álnevén M.C. Beaton angol szerzőnő krimijeiről van szó, sajátos angol humorral fűszerezve. ;)
Az írónő igen termékeny a könyvírást tekintve, vannak önálló könyvei is a sorozatok mellett, tehát ha valakinek megtetszik a stílusa, akkor nem kell aggódnia, hogy nem lesz mit olvasni az első pár kötet után :D A sorozatok közül az egyik 25 részes (ebből 17 van meg magyarul egyelőre), 1992-től mostanáig folyamatosan jelentek meg kötetei, ebből én közel a felét olvastam, de tervezem a többit is, mert ami késik nem múlik...
A sorozat főszereplője Agatha Raisin, aki feladja jól menő PR-cégét, hogy nyugdíjba vonuljon. Majd Londonból leköltözik egy csendes angliai faluba, ahol hamarosan egy véletlen folytán gyilkossági ügybe keveredik, és amatőr detektívként nyomozni kezd. Jön mellé szerelmi szál, vidéki ármánykodás, minden, ami kell. :) Sorra kiderül, hogy az ártatlan külső milyen sötét titkokat rejt a falui lakóinak életében (bármennyire is közhelyesen hangzik ez :D ).
Egy-egy kötet viszonylag rövid, éppen ezért tetszett a sorozat, ugyanis az utóbbi időben elég sokat utaztam (viszonylag gyorsan olvasok...) és egy kötetet általában 1-2 út alatt elolvastam, azt mondhatom, abszolút jó hangulatban telt az út. :) Könnyű olvasmányokról van szó - nem kell hajmeresztő krimire gondolni, de azért az izgalommal sincs gond - ezért ha valaki eddig nem lelkesedett különösebben az olvasásért, de most késztetést érez rá, akkor bemelegítésnek tökéletesen megfelelnek ezek a művek. Aki pedig nagy könyvmoly, az csak falja nyugodtan, egy darabig még így is kitart.

Sőt, van egy másik sorozat is a már említett írónőtől, ez Hamish Machbeth néven fut, és 30 részes. :) Ehhez még nem kezdtem hozzá, de szerepel a listámon.
Apropó lista! Ismeritek a Goodreads oldalát? Olyasmi mint a facebook, csak könyveknek :D Nem, nem a könyvek jelölik ismerősnek egymást, hanem egy viszonylag nagy könyvadatbázis, ahol regisztráció után olvashatunk értékeléseket, vagy mi magunk is írhatunk, láthatjuk, hogy az ismerőseink miket olvasnak, illetve ha kiválasztjuk a nekünk tetsző témákat, akkor hírlevelet is kaphatunk az aktualitásokról, ezen kívül gyűjthetjük, hogy miket olvastunk már el, vagy miket szeretnénk a későbbiekben stb... (sokáig lehetne még sorolni, érdemes böngészgetni). De igazából én nem is ezekre használtam, hanem minden évre meghirdetik a Reading Challenge-t, ez arról szól, hogy kitűzöd magadnak a célt, azaz hány könyvet szeretnél elolvasni az adott évben. Utána pedig mindig rögzíted, hogy miket olvasol épp, meg hogy mikor fejezed be. Aki sokat olvas, annak különösen jó, hogy nyomon tudja követni (az év végén statisztikák is készülnek a teljesítményedről..,), aki pedig eddig nem volt nagy könyvfaló, annak pedig ideális ahhoz, hogy kellőképpen motiválva legyen  Én tavaly megcsináltam a 25 könyves vállalásomat. :) Idénre is be van tervezve a 26. :) (Ez havi két könyv + 2 ráadás, persze függ a könyv vastagságától is, hogy milyen tempóban haladsz, de a munka meg tanulás mellett, bármennyire is gyorsan olvasok, nehezen jön ki a havi kettőnél több. :( (Tehát jól mérjük fel a képességeinket az elején! :D ) Még csak február van, nem késő csatlakozni!

Dóri
Egy másik, hasonló oldal az olvasási szokásaink, elolvasott könyveink rögzítésére kiváló oldal a moly.hu. Itt szintén találtok kihívásokat, rögzíthetitek, hogy hány százalékát olvastátok el a könyveknek, és hogy már mit olvastatok. Én például első kihívásomnak az Ennél Zöldebb Nem Lesz! Moly Klub-ot választottam, és mire ez a poszt kikerül, már el is indult. :) Csatlakozzatok Ti is bátran! :)

Kellemes olvasgatást kívánok!

Anna és Dóri

5 megjegyzés:

  1. Egész jó ez az Agatha Raisenes sorozat, az elsőt olvastam és tetszett. Fogok még olvasni több részt is, csak... too many books, too little time. :D Amúgy én nagy moly vagyok, szinte a kezdetektől ott vagyok (most lesz hat éve!), és bár változó az aktív részvételem a moly életében, de azért az értékelések és a polcok vezetése soha nem marad ki. Goodreadset csak akkor használom, ha valami kevésbé ismert könyvről akarok véleményeket begyűjteni, de amúgy nem szeretem, túl személytelen, a molyban direkt azt szeretem, hogy tényleg egy 'könyves játszótér', és minden benne van, ott ismerkedtem meg a kedvesemmel, random budapesti tekergésekhez kerestem totál ismeretlen társakat, akikkel nagyon jól kijöttem, recepteket osztunk meg egymással, molynyomozósat játszunk, képeslapokat küldünk egymásnak és örülünk annak, akit megkértek/megházasodott/babája született, még ha két szót sem váltottunk előtte. Pont ezt szeretem benne, hogy annyira nyitott és barátságos az egész légkör (még ha egy ilyen nagy létszámnál az időnkénti tömegverekedést sem lehet kikerülni, sajnos). Via könyvklubját pedig én is nagyon várom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem sajnos beszippantott a sorozatok világa, így elég keveset olvasok, jó lenne ezen változtatni. :) A moly.hu-n még nem ismertem ki magam, ezt pótolnom kéne. :)
      Viszont az nagyon tetszik, hogy ilyen pozitív hozadéka van az oldalnak számodra, hogy ott ismerkedtetek meg a pároddal! :)

      Törlés
    2. Igen, tök jó, egy véletlen Szabó Magda keresés dobta ki neki a profilom, aztán elkezdtünk levelezni. :) Sokszor látom, hogy az új molyoknak kicsit bonyolult az oldal, én vele együtt 'nőttem', régen nagyon kicsi volt és sokkal kevesebb funkcióval, aztán sorra bővült és így nem volt nehéz beleszokni. De amúgy nem nehéz szerintem kiigazodni rajta és jól el lehet szórakozni. Ja, a sorozatokkal én is így vagyok, csak kb. három éve kezdtem sorozatozni, de néha könnyebben kapcsolok be egy részt, mint leüljek egy könyvvel. Főleg, hogy általában úgy nézem, hogy közben pakolok vagy valami mást csinálok, az olvasással azért ez nem megy. De ennek ellenére inkább vagyok könyvmoly, mint bármi más. :)

      Törlés
  2. á, ezek a könyvek egy igazi molynak nem tartanak sokáig :D szóval csak hajrá ;) nálam pont fordítva, én pont a molyba botlottam bele mindig olyankor, ha valami magyar könyv után kutatgattam, viszont egyáltalán nem használtam másra.... lehet, ideje elkezdeni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. persze, csak amikor az embernek ott van egy többszázas várólistája, amiről mindegyik azt ordítja, hogy 'ENGEM! MOST! AZONNAL!', akkor nehéz választani. folyamatosan lelkiismeretfurdalásom van :D

      Törlés