2015. március 10., kedd

Húshagyó kedd #9 Vegán kölesdesszert

Dóri | 3/10/2015 |
Vegan millett dessert

Ez a desszert még pénteken készült el, ugyanis Zsuzsi átjött kávézni, és mivel ételallergiás,  cukrászdába is csak teázni járunk, gondoltam összeütök valami finomat. Köles volt itthon, és mivel azt ő is ehet, egyértelmű volt, hogy abból készül valami, édes, gyümölcsös.

I made this dessert last Friday because Zsuzsi came over for coffee and she is allergic to gluten, dairy and soy, so when we go to the pastry shop we are having tea. I thought I could make something sweet and delicious she can eat. I had millet in the pantry and Zsuzsi can eat it, so it was obvious that I would made something sweet and fruity from it.

Hozzávalók:
  • 120 g köles | 120 g millett
  • 6 dl víz | 6 dl water
  • 2-3 ek cukor, attól függ, mennyire édesre szeretnéd | 2-3 tbsp. sugar, depends on your taste
  • 1/2-1 tk. fahéj | 1/2-1 tsp. cinnamon
  • gyümölcslekvár | jam
A lekvár kivételével mindent egy lábosba mértem és kis lángon sűrű kását főztem a hozzávalókból. Kb. 30 perc főzés után elzártam a gázt és félretettem fél órára hűlni. Közben 2 dl híg gyümölcslekvárt (esetemben anyu főzte sárgabaracklekvárt) leturmixoltam. A kását formába szedtem és betettem a fagyasztóba, hogy minél hamarabb lehűljön.
A kását a formából tányérra pottyantottam és bőven leöntöttem a leturmixolt lekvárral.
(Igazából kölespudingnak is hívhatjuk.)

Put everything in a pan except the jam, and cook it slowly for about 30 minutes. When it's cooked put it away for another 30 minutes. Mix 2 dl jam until it is smooth. Put the mush into molds then in the freezer so it will cool sooner.
I put the mush on two plates added some mixed jam.
(Actually you can call it millet pudding.)

Mivel tejtermék, állati zsiradék, illetve tojás nélkül, csak növényi összetevőkből áll, bátran ajánlom vegán étrendűeknek is, nem fognak csalódni. :)

As it doesn't contain dairy, animal fat or egg, only vegetable compounds, I recommend it for those, who are on vegan diet, you won' regret it. :)

 Ezt is, mint a zabkását rengetegféleképpen ízesíthetjük, édesre és sósra is. :)

You can season it so many ways, sweet and salty, too. :)

Jó étvágyat!

Enjoy your meal!

2 megjegyzés:

  1. Uh, már most érzem a számban ezt fini édességet *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hétvégén kétszer készítettem el, mert az első adag igen hamar elfogyott. :D Már várom a nyarat, amikor finom friss gyümölcsökkel lehet enni. :3

      Törlés