Ő az első próbálkozásom, és a fent linkelt receptet követve készítettem el - kezdőként a karamellem csöppet khm... megégett, így volt egy keserű mellékíze a süteménynek, de ha azt nem számítjuk, nagyon finom volt.
A következő recept eredetije itt található. Tulajdonképpen a tésztája nálam az alap, a töltelékét elsőre elrontottam, úgyhogy inkább egyszerűsítettem.Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 3 dkg zsír
- 2 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
- fél citrom reszelt héja (én kihagytam, nem volt otthon citrom)
Töltelék:
kb. 50 dkg gyümölcs, tisztítva, kockázva
kb. 5 dkg vaj/ 2-3 ek. olaj
ízlés szerint cukor
fahéj/örölt szegfűszeg/mézeskalácsfűszer
1 ek. kukoricakeményítő/vaníliás pudingpor
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, majd egy órát pihentetjük a hűtőben.
A gyümölcsöt megpároljuk, és ízesítjük cukorral, illetve fűszerekkel, majd elkeverjük a keményítőt, hogy kellemesen szaftos legyen a süti.
A tésztát 2 részre osztjuk (szerintem 2/3-1/3 arányban a legjobb) a nagyobbat kör alakúra nyújtjuk, majd a piteformába igazítjuk. A kisebb felét szintén kör alakúra nyújtjuk, majd felcsíkozzuk, és a csíkokkal lefedjük a tölteléket.
A tetejét tojásfehérjével megkenjük, majd betesszük a sütőbe, 180°C-on 20-25 perc alatt gyönyörű aranybarnára sül.
Idénygyümölcsökkel készíthető, hamar megvan, szerintem hétvégén újra készítem.
VIGYÁZAT, NAGYON HAMAR ELFOGY! :)
Ti szoktatok csak úgy sütni?
D.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése