2015. február 23., hétfő

Könyvhétfő #4

eco fair(y) | 2/23/2015 |
Tudjátok mi az a big data? Vagy hogy milyen összefüggés van a hurrikánok és a félkész epres sütemény eladása között? Ha nem, akkor érdemes tovább olvasni.

Most ugyanis nem sorozat jön, de még csak nem is szigorú értelemben vett szórakoztató irodalom. Inkább egyfajta "szórakoztató" tudományos könyv :) Jelenleg épp ezt a könyvet olvasom, igaz még csak az elején tartok, de nagyon tetszik. Lehet, hogy a téma nem mindenkit ragad meg, de aki nem foglalkozott előtte a big data-val, annak is jó olvasmány lehet.
forrás
A big data tudománya viszonylag friss. Egészen új szemléletet kíván az eddig megszokott statisztikai adatelemzésekhez képest. Adatok nagy tömegű elemzésével úgy tehetünk előrejelzéseket (vagy inkább jóslatokat?), hogy nem ismerjük a folyamatok okát, mégis a mintázat felismerésével tudhatjuk a következő elemet a sorozatban. Sokan épp emiatt a vonása miatt a tudomány "végét" hirdetik, hiszen az ok-okozati összefüggés feltárása és alátámasztása a klasszikus tudomány alapelve.
Klasszikus példának, számít, a könyv is viszonylag korán felhozza a Google elemzéseit az influenzajárvány nyomon követésére, szinte valós idejű megfigyelésére, amely más korábbi eszközökkel teljesen lehetetlen lett volna.
A témával a külföldi tanulmányaim alatt ismerkedtem meg, és nagyon megszerettem, egyértelműen ebbe az irányba halad a jövő, de tényleg szöges ellentéte a megszokottnak. Nem árthat képben lenni! :)
Mivel még én sem olvastam végig, sokkal összefoglalóbb véleményt még nem tudok alkotni, ezért aki eddig még nem győződött meg róla, hogy valóban el szeretné-e  olvasni a könyvet, annak következzen a "hivatalos" libri-s fülszöveg egy része, kedvcsinálónak:
"Megbüntethetnek-e minket olyasmiért, amit el sem követtünk? Hogyan kémkednek utánunk az okos elektromos mérőórák? Milyen összefüggés van a hurrikánok és a félkész epres sütemény eladása között? Milyen színű használt autót érdemes vásárolnunk? Hogyan leplezhető le a sportban a bundázás?... A big data forradalma a következő években megváltoztatja majd az üzleti világgal, az egészségüggyel, a politikával, az oktatással és az innovációval kapcsolatos gondolkodásmódunkat, és alkalmazása az élet egyre több területén elterjed. Helytelen felhasználása azonban új veszélyeket is hordoz..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése