2013. augusztus 19., hétfő

A kezdetek

eco fair(y) | 8/19/2013 |
Eddig sem állt távol tőlem a környezettudatos életmód és világszemlélet (ami földrajzosként nem hátrány...), viszont mostanáig ez (sajnos) főleg elméleti síkon zajlott: a szelektív hulladékgyűjtésen és a kis lila bevásárlószatyromon kívül (a sok eldobható nejlonszatyor helyett) nem sok konkrét dolgot tettem.
De elérkezett a tettek ideje! Történt ugyanis, hogy egy eldugott kis könyvesboltban kezembe akadt Thom Hartmann - Az ősi napfény utolsó órái című könyve (mindenképpen olvassa el, aki tudja! szkeptikusoknak különösen ajánlom), amit  három napja el is kezdtem olvasni.


Már a boltban megfogott a fülszövege, de amikor belekezdtem az első oldalakba, tudtam, hogy nem fogok csalódni, ez tényleg egy jó könyv :) Kezdésként csak annyira volt időm, hogy 60 oldalt befaljak, nehezemre esett letenni, de vártak egyéb teendők. Szerencsére tegnapelőtt egy két órás vonatutam volt az olvasásra, majd tegnap is még pár óra szabadidő, ma pedig ismét egy jó kis vonatút. Már csak 70 oldal van hátra, de így is, anélkül, hogy végigolvastam volna az egész könyvet, megrohamoztak a saját gondolataim. Az író hangsúlyozza, hogy kis dolgokkal is sokat tehetünk, hiszen azzal is előrébb vagyunk, mintha minden a régi rutin szerint menne, egymagunk meg nehezen váltanánk meg a világot egyik pillanatról a másikra. Viszont sok kicsi meg ugye sokra megy... (ez lebegjen mindenki szeme előtt, már az is elég ha magadért és a családodért teszed)
A vonaton támadt az ihletem, hogy már amúgy is több ok miatt csalódnom kellett korábban a nagy szupermarketekben, szóval mi lenne ha egy kis kísérletezésbe kezdenék, és ami élelmiszert csak lehet, azt a piacon venném meg (amellett, hogy a környezet kisebb terhelésnek lesz kitéve a rövidebb szállítás miatt, a helyi gazdákat is lehet támogatni, és többé-kevésbé ellenőrzött forrásból jön az alapanyag az asztalra). Zöldség-gyümölcsnél ez szezontól függően nem is olyan nehéz, húsokból is biztos lehet olyat beszerezni, amit itt vágnak a közelben. Valószínűleg a kenyér és a tejtermékek beszerzése se fog egy kis utánajárást követően különösebb gondot okozni. És ekkor jött a bökkenő, mert mi a helyzet a sok vegyszerrel, amit egy átlag háziasszony felhasznál, a mosószerekről ugye már régóta köztudott, hogy mennyire nem tesznek jót a foszfátok a szennyvízbe kerülve, a durvább kemikáliákról már nem is beszélve. Szóval a vegyszereket is ki kell iktatni valahogy...
Innen már csak egy lépés volt a blogírás ötlete, mert így egyrészt magamat is jobban tudom motiválni, másrészt a kísérletezésnek is nyoma marad, sőt (ennyire az elején ez talán túl bizakodónak tűnhet) de talán mások is profitálnak az itt leírtakból, és a környezethez való hozzáállása is változni fog pár embernek (najó, elismerem, ez már végképp idealista és utópisztikus, de végül is engem is egy könyv vett rá, hogy komolyabban cselekedni kezdjek :D). Mivel az egyik legjobb barátnőm már korábban is kísérletező hajlamú volt ilyen téren, természetesen őt sem hagyhattam ki a bizniszből, és szíves örömest betársult mellém :)
A blogunk lényege, tehát a vegyszerek (amennyire lehet) teljes kiűzése az otthonainkból, és helyettük különböző, mindenki által otthon is előállítható tisztítószerekkel való kísérletezés, majd pedig az eredmények, tapasztalatok megosztása. Ezen kívül sokat fogunk járni piacra és tényleg csak a legszükségesebbekért megyünk be a boltba. Egyelőre jó ötletnek tűnik, aztán majd kiderül, mi sül ki belőle... fő az optimizmus :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése