2014. november 23., vasárnap

Glöggi

Dóri | 11/23/2014 |
Tavaly télen ittam először glöggit, Réka készítette, mikor mézeskalácsot sütöttünk Annánál, és nekem nagyon ízlett.
A glögli tulajdonképpen a finnek forralt bora, egy kis extrával. Az extrát pedig a fekete ribizlilé a mazsola és a mandulaszeletek adják. Én alapvetően szeretem a mandulát is és a mazsolát is, de ha közületek valaki nem kedveli természetesen kihagyható a receptből.

Ha nem fogyasztasz alkoholt, a bort lecserélheted szőlőlére, vagy fele-fele arányban készülhet szőlőléből és fekete ribizliléből, a döntés Rád van bízva. :) A fűszerek miatt ugyanúgy megmarad a karácsonyi hangulat és még egészségesebb is.



Alkoholos ital lévén, kérlek fogyaszd felelősséggel!


Hozzávalók:
1 üveg vörösbor
4 dl víz
10 dkg cukor
1-2 fahéjrúd
10 db szegfűszeg
1 tk. kardamom
kb. diónyi gyömbér
1 dl fekete ribizlilé
mandulapehely
mazsola

A vizet forraljuk fel a fűszerekkel, 10-15 percig hagyjuk gyöngyözni a vizet, majd tegyük bele a bort és a gyümölcslevet és melegítsük össze, de ne forraljuk. A bögrékbe tegyünk néhány szem mazsolát és 1-2 teáskanál mandulapelyhet, és öntsük rá a glöggit.



4 megjegyzés:

  1. Nekem a párom szokott glöggöt főzni, merthogy ő Svédországban élt egy ideig, és ott így hívják. Nagyon szeretem, de még jobban a fehér forralt borát – az utánozhatatlan :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, forralt fehéret még nem ittam, ugyanúgy készül, mint vörössel?

      Törlés
    2. Gyakorlatilag igen, naranccsal és fűszerekkel készíti, de most megbeszéltem vele, hogy kiteszem a blogra a receptet a jövő héten, képekkel együtt (így legalább főz nekem még a napokban :-D). Szerintem sokkal finomabb, mint a vörös, igazi női ital így :-)

      Törlés
    3. Jaj de jó! Köszönöm, mindenképpen kipróbálom, nagyon kíváncsi vagyok rá! :)

      Törlés