2014. február 9., vasárnap

Zöld mosás: 10 igazán egyszerű tipp, amit már ma elkezdhet mindenki!

eco fair(y) | 2/09/2014 |
Nem, nem a zöld ruhák mosásáról lesz szó... :) A zöld itt a környezetbarát mosást takarja, és gondoltam jól jön egy komplexebb cikk is, ha már külön-külön egyébként is többször érintettük ezt a témát. Következzen tehát néhány tipp a mosásunk (még) környezetbarátabbá tevéséhez.
Forrás
1. Moss mindig teljes töltettel!
Ha a mosógépet nem csak fél adagnyi ruhával töltjük meg akkor egyrészt időt, másrészt energiát spórolunk, és a vízfogyasztásunk is csökkenhet. Na és persze az sem árthat, ha tényleg csak azokat a ruhákat mossuk, amelyek koszosak. Ha csak az illat felfrissítésére van szükség, akkor elég egy kis szódabikarbóna, és egy frissítő átvasalás (ehhez akár illóolajos spricnit is használhatunk). Ez nem csak a pénztárcánknak tesz jót, de a ruháink állagát is tovább óvhatjuk meg.

2. Használj környezetbarát mosószereket!
Na ez az a rész, ami már többször szóba került, nem is kell nagyon részletezni. A környezetnek és az egészségünknek is jót tesz, ha növényi alapú, természetes összetevőjű mosószereket használunk, melyek könnyedén le is bomlanak a későbbiekben (legyen ez bolti, vagy saját készítésű...). Ilyen lehet pl. a mosódió, vagy a mosószóda, öblítő helyett pedig a mosóparfüm. (A mosóparfümmel már megvolt az első tesztelésem, egyelőre úgy tűnik, hogy megtartja az illatát a mosott ruhákon több nap elteltével is)

3. Válts hideg vízre!
A háztartásokban elhasznált melegvíz egyharmadát általában a mosásra használjuk el. Ha minden háziasszony 30-40 Celsius fokon mosna hazánkban, azzal több százezer, de inkább millió tonnával csökkenthetnénk a szén-dioxid kibocsátást. Nem tűnik nagy áldozatnak kicsit elforgatni a kapcsolót a mosógépen, de mégis a "sok kicsi sokra megy"-elv miatt óriási eredmény érhető el. Ha attól félünk, hogy alacsony hőfokon nem jönnek ki a makacs foltok, akkor mosás előtt a foltot dörzsölgessük epeszappannal :)

4. Turbózd fel a mosószered szódabikarbónával!
Ha egy kis szódabikarbónát illóolajokkal keverünk és ebből egy fél csészényit a mosáshoz teszünk, a ruháink frissek, puhák, és ami legfontosabb: igazán tiszták lesznek. A szódabikarbóna lágyítja a kemény vizet, és így javítja a mosószerek hatékonyságát. A saját készítésű keverék pedig az illóolajok révén természetes antibakteriális, gomba- és vírusölő hatással bír, ami egy igazán "szagos" szennyes mosásakor jól jön (pl. sportoláskor használt ruhák, stb.)

5. Válaszd az oxigén alapú fehérítőket!
Hypo helyett ezek nem jelentenek veszélyt sem rád, sem a környezetre. Gyakran használhatjuk őket folteltávolításra, vagy áztatáshoz. Arról nem is beszélve, hogy a kihipózott, foltos ruháknak is vége!

6. A makacs foltokat is lehet természetesen kezelni!
A hagyományos - de annál ártalmasabb - folttisztítók helyett, amelyekkel a reklámokban is találkozunk, választhatunk környezetbarát megoldást is. A boltokban találhatunk ilyet (pl. a már említett epeszappan), de mi magunk is kísérletezhetünk, pl. citrommal és sóval.

7. Ecetes levendulás keverék a piszkos ruhák ellen!
Szintén egy házi keveréket a mosáshoz adva puhíthatjuk és élénkebbé tehetjük a ruháinkat. Az ecet savas jellege ugyanis segít eltávolítani a mosószer utolsó maradványait is a ruha szövetéből, az illóolajok pedig csodás illatúvá varázsolják a ruháinkat, sőt a már említett módon a bacikkal is megküzdenek.

8. Illatosítsuk a frissen mosott ruhát szárított gyógynövényekkel!
A szintetikus illatpárnák helyett gyógynövények (pl. levendula) kellemes aromájával is illatosíthatjuk a már kimosott és kivasalt ruhákat. Ebből is kapható a boltokban, de sokkal egyszerűbb és élvezetesebb, ha ezt is magunk csináljuk (szárított levendulát, borsmentát és teatasakot is lehet kapni a DM-ben).

9. Kézi mosás
Ha csak pár ruhadarabot szeretnénk mosni, és nem tudjuk megvárni, amíg egy teljes mosásnyi szennyes összejön, akkor mossunk kézzel. Így mindenképpen energiát és vizet spórolunk. Ehhez is használhatunk saját készítésű "öblítőt". A kézi mosás ráadásul  finom, kényes anyagoknál különösen hasznos lehet.

10. Teregessünk a szabadban!
Ha az időjárás is úgy akarja, akkor a legjobb megoldás ha odakint teregetünk, így igazán frissek lehetnek a ruháink. (Az eredeti cikkben egyszerűen teregetésről van szó, valószínűleg az amerikai szárítógépes megoldás miatt... ami egyértelműen óriási energiapazarlás)

Az eredeti cikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése