2015. március 7., szombat

Ökoesküvő #8 - A gyűrű

eco fair(y) | 3/07/2015 |
Az igazi szimbólum, ami megmarad az esküvő után is, sőt folyton szem előtt van. Nem mindegy, hogyan választjuk meg, hiszen elég maradandó tárgyról van szó. De hogyan fektethetünk hangsúlyt a környezettudatosságra a gyűrűk kapcsán?
Ha a férfiak is úgy reagálnának, mint Mi :D
Forrás
A legtöbb esetben a karikagyűrűk valamilyen nemesfémből készülnek, a 10 legnagyobb aranybányából 9 valamelyik fejlődő országban található. Egyrészt mert a kitermelhető arany nagy része földrajzilag is itt helyezkedik el, másrészt mert itt gazdaságos a kitermelés, hiszen a környezetvédelmi szabályok (már ha vannak) kevésbé szigorúak, a kitermelés biztonságosságára is kevesebbet áldoznak, na meg a munkabérek sincsenek az egekben. Sokszor alkalmaznak gyermekmunkát, a gyerekek pihenőnap nélkül napi 10-12 órát, ha nem többet dolgoznak, alig pár dollárért, de ez mégis jó bevétel a családnak. Hasonló embertelenség van a ruhaiparban is, elsősorban Ázsiában, de ott azért mégse forog veszélyben az életük napi szinten. A fémeket nem kizárólag ékszerekhez bányásszák, mindenkinek a mobiltelefonjában/tabletjében/számítógépében is akad belőle, még ha nem is egy nyakláncra való. Erről egy dán újságíró még dokumentumfilmet is forgatott, amelyből kiderült, hogy nem ritkán a bányák fegyveresek kezén vannak, polgárháború és még sok borzalom köthető hozzájuk. Nem egy vidám esküvői téma, az biztos! Éppen ezért fontosak az úgynevezett "etikus" források, így az ékszerek esetében is. A ruha kapcsán már szóba került, hogy ez tulajdonképpen arra utal, hogy a környezettudatosság mellett a munkások körülményein is próbálnak javítani.
Sajnos magyar viszonylatban ékszerek terén sem jobb a helyzet, mint ruháknál, azaz nem nagyon találtam magyar oldalt, ahol ilyen gyűrűk forgalmazásával foglalkoznának. Viszont egy nlcafés hír alapján rábukkantam egy egész jópofa kezdeményezésre, Do Amore néven.

Amellett, hogy a nyersanyag ellenőrzött forrásból jön és 95%-ban újrahasznosított, a gyűrű megvásárlásával két ember vízhez juttatását támogatjuk. Tetszik a szimbolika, és az árakat elnézve, egyáltalán nem drága a hagyományos itthon kapható gyűrűkhöz képest, sőt... Van lehetőség egyéni igények teljesítésére, illetve kérhetjük akár az ujjlenyomatunk belegravírozását is, akár a külső, akár a belső oldalra :) Sárga, vörös, és fehér aranyból készíttethetjük, illetve palládiumból vagy platinából is némi felár ellenében. Elvileg szállítanak külföldre is, nem csak az USA-n belül, de hogy pontosan Magyarországra is az nem derül ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése