Az alaprecept itt található, de leírom nektek, hogyan készítettem el.
Hozzávalók
- tészta:
- 6 tojás
- 20 dkg. kukoricaliszt
- 20 dkg kristálycukor
- 8 dkg darált dió
- krém:
- 2 cs. Dr. Oetker vaníliás pudingpor
- 6 dl ananászlé
- 2 konzerv ananász (nálam egy darabolt és egy karikázott, azt utólag vettem a díszítés miatt)
- 6 ek. cukor
- 25 dkg Liga margarin
- 15 dkg porcukor
- grillázs
- 10 dkg dió
- 30 dkg cukor
Elkészítés:
Tészta
1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk.
3. A felvert tojáshabhoz kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot folyamatos keverés mellett
4. A cukros tojáshabhoz hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a kukoricalisztet és végül a diót.
5. Sütőpapírral kibélelt formába öntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőben 25-30 percig, vagy tűpróbáig sütjük, majd ha kész, a kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.
Grillázs
1. A 10 dkg diót kisebb-nagyobb darabokra törjük.
2. Egy teflonos serpenyőbe kimérünk 30 dkg cukrot és közepes lángra tesszük.
3. A cukrot folyamatosan kevergetjük és nem teszünk alá sem zsiradékot sem vizet.
4. Egy idő után a cukorszemcsék elkezdenek összetapadni, továbbra is folyamatosan kevergetni kell, hamarosan szétolvadnak. Ezután nagyon kell figyelni a színére, mert hamar odaéghet. Célszerű hamarabb levenni az edényt a tűzről, mert a serpenyő melegétől tovább olvad a cukor, így biztonságosan elérhetjük a kívánt színt és ízt.
5. Belekeverjük a karamellbe a diót majd egy sütőpapíros gáztepsire öntjük, próbálva minél vékonyabb réteget képezni a sütőpapíron.
6. Megvárjuk míg kihűl-megszilárdul.
Krém
1. A két konzerv ananász levét lecsöpögtetjük egy mérőedénybe, ha nincs meg 6 dl, vízzel kipótoljuk.
2. Egy lábosba beleöntjük a 2 cs. pudingot, kimérjük a 6 evőkanál cukrot és az ananászlét fokozatosan adagoljuk hozzá és csomómentesre keverjük.
3. A csomómentesre kevert ananászleves pudingot tűzre tesszük és közepes lángon melegítjük, sűrűre főzzük.
4. Amíg a puding langyosra hűl, a margarint habosra keverjük a porcukorral.
5. A cukros margarinba beleforgatjuk a langyosra hűlt pudingot.
Összeállítás
1. A piskótát kettévágjuk, az alját a tortaformában hagyjuk, és rászorítjuk a forma gyűrűjét.
2. A krém 1/3-át vagy 1/2-ét a piskótára öntjük, és szépen eligazítjuk, hogy mindenhol egységesen legyen.
3. A darabolt lecsöpögtetett ananászból szórjuk a krémre, majd az ananászdarabokat nyomkodjuk a krémbe, úgy hogy lehetőleg elfedje.
4. A grillázst törjük össze (minél apróbb darabokra, majd szórjuk meg vele az ananászos krémet.
5. A piskóta másik felét tegyük a krémre.
6. A maradék krém egészét (ha az oldalát nem akarjuk beborítani krémmel, én nem tettem), vagy 1/3-át öntsük a torta tetejére és szintén egyengessük el.
7. Díszítésként tehetünk a krémre félbevágott ananászkarikákat és grillázst.
+1. Aki a torta oldalát is be akarja vonni krémmel, az a maradék krémet oszlassa el a torta oldalán, és akár darált dióval is díszítheti.
Hűtőben hagyva pár órára (vagy akár egész éjszakára) a piskóta felszívja a krém felesleges nedvességét, így nagyon finom tortát kapunk.
Tészta
1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk.
3. A felvert tojáshabhoz kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot folyamatos keverés mellett
4. A cukros tojáshabhoz hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a kukoricalisztet és végül a diót.
5. Sütőpapírral kibélelt formába öntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőben 25-30 percig, vagy tűpróbáig sütjük, majd ha kész, a kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.
Grillázs
1. A 10 dkg diót kisebb-nagyobb darabokra törjük.
2. Egy teflonos serpenyőbe kimérünk 30 dkg cukrot és közepes lángra tesszük.
3. A cukrot folyamatosan kevergetjük és nem teszünk alá sem zsiradékot sem vizet.
4. Egy idő után a cukorszemcsék elkezdenek összetapadni, továbbra is folyamatosan kevergetni kell, hamarosan szétolvadnak. Ezután nagyon kell figyelni a színére, mert hamar odaéghet. Célszerű hamarabb levenni az edényt a tűzről, mert a serpenyő melegétől tovább olvad a cukor, így biztonságosan elérhetjük a kívánt színt és ízt.
5. Belekeverjük a karamellbe a diót majd egy sütőpapíros gáztepsire öntjük, próbálva minél vékonyabb réteget képezni a sütőpapíron.
6. Megvárjuk míg kihűl-megszilárdul.
Krém
1. A két konzerv ananász levét lecsöpögtetjük egy mérőedénybe, ha nincs meg 6 dl, vízzel kipótoljuk.
2. Egy lábosba beleöntjük a 2 cs. pudingot, kimérjük a 6 evőkanál cukrot és az ananászlét fokozatosan adagoljuk hozzá és csomómentesre keverjük.
3. A csomómentesre kevert ananászleves pudingot tűzre tesszük és közepes lángon melegítjük, sűrűre főzzük.
4. Amíg a puding langyosra hűl, a margarint habosra keverjük a porcukorral.
5. A cukros margarinba beleforgatjuk a langyosra hűlt pudingot.
Összeállítás
1. A piskótát kettévágjuk, az alját a tortaformában hagyjuk, és rászorítjuk a forma gyűrűjét.
2. A krém 1/3-át vagy 1/2-ét a piskótára öntjük, és szépen eligazítjuk, hogy mindenhol egységesen legyen.
3. A darabolt lecsöpögtetett ananászból szórjuk a krémre, majd az ananászdarabokat nyomkodjuk a krémbe, úgy hogy lehetőleg elfedje.
4. A grillázst törjük össze (minél apróbb darabokra, majd szórjuk meg vele az ananászos krémet.
5. A piskóta másik felét tegyük a krémre.
6. A maradék krém egészét (ha az oldalát nem akarjuk beborítani krémmel, én nem tettem), vagy 1/3-át öntsük a torta tetejére és szintén egyengessük el.
7. Díszítésként tehetünk a krémre félbevágott ananászkarikákat és grillázst.
+1. Aki a torta oldalát is be akarja vonni krémmel, az a maradék krémet oszlassa el a torta oldalán, és akár darált dióval is díszítheti.
Hűtőben hagyva pár órára (vagy akár egész éjszakára) a piskóta felszívja a krém felesleges nedvességét, így nagyon finom tortát kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése