2014. október 5., vasárnap

Ananászos-grillázsos mindenmentes torta (glutén-, szója- és tejmentes)

Dóri | 10/05/2014 |
Hivatalos voltam egy szülinapi bulira, ahol 3 leányzó egyszerre ünnepelte a születésnapját. Mi, meghívottak összebeszéltünk, hogy közösen veszünk ajándékot, illetve egy torta sem jönne rosszul. Igen ám, de az ünnepeltek között ott volt Zsuzsi barátnőm is, aki több ételallergiától is szenved. Olyan torta kellett, ami glutén-, szója- és tejmentes. Itt jöttem én a képbe, aki megalkotta a születésnapi tortát.

Az alaprecept itt található, de leírom nektek, hogyan készítettem el.



Hozzávalók
  • tészta:
    • 6 tojás
    • 20 dkg. kukoricaliszt
    • 20 dkg kristálycukor
    • 8 dkg darált dió
  • krém:
    • 2 cs. Dr. Oetker vaníliás pudingpor
    • 6 dl ananászlé
    • 2 konzerv ananász (nálam egy darabolt és egy karikázott, azt utólag vettem a díszítés miatt)
    • 6 ek. cukor
    • 25 dkg Liga margarin
    • 15 dkg porcukor
  • grillázs
    • 10 dkg dió
    • 30 dkg cukor
Elkészítés:

     Tészta
1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk.
3. A felvert tojáshabhoz kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot folyamatos keverés mellett
4. A cukros tojáshabhoz hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a kukoricalisztet és végül a diót.
5. Sütőpapírral kibélelt formába öntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőben 25-30 percig, vagy tűpróbáig sütjük, majd ha kész, a kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.

     Grillázs
1. A 10 dkg diót kisebb-nagyobb darabokra törjük.
2. Egy teflonos serpenyőbe kimérünk 30 dkg cukrot és közepes lángra tesszük.
3. A cukrot folyamatosan kevergetjük és nem teszünk alá sem zsiradékot sem vizet.
4. Egy idő után a cukorszemcsék elkezdenek összetapadni, továbbra is folyamatosan kevergetni kell, hamarosan szétolvadnak. Ezután nagyon kell figyelni a színére, mert hamar odaéghet. Célszerű hamarabb levenni az edényt a tűzről, mert a serpenyő melegétől tovább olvad a cukor, így biztonságosan elérhetjük a kívánt színt és ízt.
5. Belekeverjük a karamellbe a diót majd egy sütőpapíros gáztepsire öntjük, próbálva minél vékonyabb réteget képezni a sütőpapíron.
6. Megvárjuk míg kihűl-megszilárdul.

     Krém
1. A két konzerv ananász levét lecsöpögtetjük egy mérőedénybe, ha nincs meg 6 dl, vízzel kipótoljuk.
2. Egy lábosba beleöntjük a 2 cs. pudingot, kimérjük a 6 evőkanál cukrot és az ananászlét fokozatosan adagoljuk hozzá és csomómentesre keverjük.
3. A csomómentesre kevert ananászleves pudingot tűzre tesszük és közepes lángon melegítjük, sűrűre főzzük.
4. Amíg a puding langyosra hűl, a margarint habosra keverjük a porcukorral.
5. A cukros margarinba beleforgatjuk a langyosra hűlt pudingot.

     Összeállítás
1. A piskótát kettévágjuk, az alját a tortaformában hagyjuk, és rászorítjuk a forma gyűrűjét.
2. A krém 1/3-át vagy 1/2-ét a piskótára öntjük, és szépen eligazítjuk, hogy mindenhol egységesen legyen.
3. A darabolt lecsöpögtetett ananászból szórjuk a krémre, majd az ananászdarabokat nyomkodjuk a krémbe, úgy hogy lehetőleg elfedje.
4. A grillázst törjük össze (minél apróbb darabokra, majd szórjuk meg vele az ananászos krémet.
5. A piskóta másik felét tegyük a krémre.
6. A maradék krém egészét (ha az oldalát nem akarjuk beborítani krémmel, én nem tettem), vagy 1/3-át öntsük a torta tetejére és szintén egyengessük el.
7. Díszítésként tehetünk a krémre félbevágott ananászkarikákat és grillázst.
+1. Aki a torta oldalát is be akarja vonni krémmel, az a maradék krémet oszlassa el a torta oldalán, és akár darált dióval is díszítheti.

Hűtőben hagyva pár órára (vagy akár egész éjszakára) a piskóta felszívja a krém felesleges nedvességét, így nagyon finom tortát kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése