2014. január 2., csütörtök

Új év - új kezdetek: Kezdőkészlet, amire mindenkinek szüksége lehet 1. rész

eco fair(y) | 1/02/2014 |

Ha valaki esetleg az újévi fogadalmai közt a vegyszerek mellőzését is megfogadta - vagy egyszerűen csak a tanulást akarja halogatni egy kis újévi takarítással :D annak tökéletes (és nagyon hasznos) lesz a most következő bejegyzés :) Egy alapkészletet fogok leírni a vegyszermentes takarításhoz nélkülözhetetlen, bárki által egyszerűen elkészíthető tisztítószerekről. A kiindulásként használt cikk egyébként egy angol nyelvű oldalról származik.

3 (+1) recept fog következni, melyekhez az alábbi összetevőkre lesz szükségünk:
  • szódabikarbóna
  • mosószóda
  • ecet
  • jó minőségű folyékony mosószer vagy tisztítószer
  • teafa illóolaj
  • spricnifejes flakonok
  • befőttes üveg
Az első recept elsősorban fürdőszoba tisztításához (különösen fürdőkád) ajánlott, a szódabikarbóna lágy, de hatékony dörzsölő hatása miatt. Fél csésze szódabikarbónához annyi folyékony mosószert kell adni, hogy kellemesen krémes legyen. Ezt a súrolókeveréket szivacsra helyezve dörzsöljük a tisztítani kívánt felületet. A keverék eltávolít minden lerakódást, és nyomot sem hagy :) Növényi glicerinnel tartósítható a tisztítószer, de ez el is hagyható, ebben az esetben az adott takarításkor szükséges mennyiséget kell csak elkeverni.

A második recept ablak/üveg/tükörtisztításra alkalmas. Az összetevőket egy sprayzős flakonban keverjük össze:
  • 1/4-1/2 teáskanál folyékony mosószer
  • 3 evőkanál ecet
  • 2 csésze víz
Ha ezeket beletettük a flakonba, rázzuk össze egy picit, és máris használható :) A szappan (mosó/mosogatószer) azért fontos a receptben, mert eltávolítja az eddig általunk használt bolti ablaktisztítóban található viaszmaradványokat a tisztítani kívánt felületről.

A harmadik keverékkel sütőt/tűzhelyet tisztíthatunk. Ez nem is igazán keverék, mert az összetevőket magán a tűzhelyen "pakoljuk" egymásra. Azaz egy kis vizet fecskendezünk a tűzhelyre, majd beszórjuk annyi szódabikarbónával, hogy az egész összefüggően fehér legyen, majd a tetejére is fröcskölünk egy kis vizet. Ezek után az egészet rajtahagyjuk éjszakára. Éjszaka a szódabikarbóna feloldja a zsíros lerakodásokat, és reggel könnyedén letörölhetjük szép tisztára az egész tűzhelyet. A maradékot pedig egy kis folyékony mosogatószerrel távolíthatjuk el.
Bevallom őszintén, hogy ez a tűzhelytisztítás nekem kicsit körülményesnek tűnik, és mivel nem próbáltam még ki, azt se tudom mennyire hatékony, ezért írok egy másik receptet a biztonság kedvéért. Igaz, hogy ehhez egy újabb összetevőre lesz szükség... 4-5 dl vízben (meleg, langyos) oldjunk fel 2 ek citromsavat, és cseppentsünk bele pár csepp teafa illót. Ha ezt permetezzük a tűzhelyre, és egy kis ideig hatni hagyjuk, valószínűleg ugyanúgy lejönnek a csúnya zsírfoltok. Esetleg, akinek nincs kéznél citromsav (különösen rozsdamentes tűzhelyek esetében) az használhat simán friss citromot, és ennek a levét csöpögtesse a tűzhelyre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése