2015. február 28., szombat

Ökoesküvő #7 - A notesz

eco fair(y) | 2/28/2015 |
A notesz nem kapcsolódik szorosan az öko topichoz, de mivel a sajátom végre itt van a kezemben, úgy voltam vele, hogy ez a téma is megér egy bejegyzést! :)
Barbival pont a múltkorában szóba került, hogy az esküvő szervezéséhez milyen noteszt használunk., ha már mindketten készülünk, ki-ki a saját esküvőjének megszervezésére. Részemről ugyanis addig rendben van, hogy a netről szedem össze a legtöbb inspirációt, de kell, hogy legyen valami kézzel fogható is. Persze erre egy sima füzet is jó szolgálatot tenne, de ha belebotlunk (akár épp a neten) egy-egy teendőlistába, vagy végiggondoljuk, hogy mennyi mindenre kell odafigyelnünk, lehet, hogy jobb, ha előre össze van állítva a dolog, és nekünk "csak" ki kell tölteni, nehogy kimaradjon valami...
Forrás
Nem Moleskine reklámnak szántam a cikket, de nálam igazából nem volt kérdés, hogy ezt a Wedding Plannert rendelem meg. Használok már egy ideje Moleskine naptárat meg noteszt, és nagyon imádom őket. :) Az igényességgel itt sincs gond, a megszokott minőséget kapjuk. Elég részletesen fel vannak sorolva az esküvő előtti teendők időrendben, illetve témák alapján 8 részre van felosztva a notesz.
Forrás
A 8 fő kategória előtt egyébként, van egy oldal a jegyespárnak, ide tehetünk képeket, rögtön ezután jön az egyik legfontosabb, a költségvetés. Minden egyes tételt feltüntethetünk, így lépést tudunk tartani a kiadásokkal. Külön oszlop van a várható meg a tényleges költségnek, illetve az esküvőre szánt összegből ezeket a tételeket szorgalmasan kivonogatva, megkapjuk az aktuális egyenlegünket is. A költségvetés után jön az említett teendő lista 2 oldalban, majd pedig egy kihajtható lap, amire a saját teendőinket írhatjuk időrendben, majd pedig ahogy közeledik a nagy nap és sűrűsödnek a tennivalók, úgy egy-egy külön oldal van az utolsó hónap, az utolsó hét, az utolsó nap, és a nagy nap eseményeinek.
Az első kategória rögtön az inspirációknak van, ide is főleg képek és megjegyzések jöhetnek, van rá nagyjából 10 oldalunk, hogy a kedvenc ötleteinket rendezgethessük. Ide valószínűleg újságból kivágott képeket rakok, színösszeállításokat (vettem egy adag színes filctollat is a biztonság kedvéért), megjegyzéseket, témákat stb.
Ezután jön a Vendég szekció. Van 2 oldalnyi hely a vázlatnak, majd utána a (közel végleges) vendéglista, ahol a részleteket is feltüntethetjük minden vendéghez, és így összesíteni tudjuk, hogy hány felnőtt, hány gyerek, hány csecsemő lesz. Kiket hívtunk már meg, kik jeleztek vissza, kinek kell szállás, ki az aki nem kocsival jön és ezért még az utaztatást is meg kell oldani, illetve egyéb megjegyzések, pl. ételallergia, különleges kérések, vagy szükségletek. 107 sor van összesen, nálunk valószínűleg a lagzi helyének befogadóképessége miatt is éppen elégnek kell lenni ennyi sornak...
Ha megvannak a vendégek, akkor az asztalok elrendezését is lerajzolhatjuk, illetve asztalonkénti lebontásban is össze kell írnunk a vendégeket, az ültetési rendhez. Nálunk valószínűleg nem sok vendég fog hazamenni a lagzi után, a távolság miatt, tehát szállást is kell szervezni. A vendégek szállására is van külön oldal, illetve a szálláshelyek információit is összegyűjthetjük több oldalon keresztül. Hát ezt a részét viszont már kevésbé fogom használni, ugyanis jó ha lesz annyi szállás az egész településen, mint ahányan a násznépből ott alszanak, úgyhogy nem nagyon tudunk válogatni. :D
A következő fejezet magáról a ceremóniáról szól, helyszín kiválasztása, valamint az összes olyan résztvevő, aki nem vendégként lesz jelen, hanem a lebonyolítást segíti. Bár maga a Moleskine olasz eredetű, a célközönség valószínűleg főleg az amerikai piacról kerül ki, ugyanis itt kapott helyet 2 oldal a vőlegény, illetve a menyasszony esküjének szövegéhez. Nálunk ez egyáltalán nem tartozik az esküvőhöz, amennyire én tudom (legalábbis a polgárihoz tuti nem).
Ha megvolt a ceremónia, akkor természetesen a lagzi jön, itt is a helyszín, illetve a személyzet a fontos, ezek kaptak helyet ebben a részben.
Jöhet a virág és a dekoráció, majd pedig a fotó és a videó, na meg természetesen a zene.
Az utolsó előtti fejezet egyszerűen az egyéb jegyzeteknek a helye, a legutolsó pedig egy címjegyzék a meghívók kiküldéséhez. Bár mi a meghívók többségét személyesen szeretnénk átadni, a külföldi , vagy külföldön élő barátok esetében ez már nehezebb, tehát mindenképp hasznos lesz ez a fejezet is.
Végül pedig van egy külön füzetecske a notesz végén, csak a menyasszonynak. :) Természetesen a ruhához, az ékszerhez, fehérneműhöz, sminkhez, hajhoz, és az időpontokhoz.
Forrás
Ahogy a képen is látszik, itt is kapunk matricákat, ahogy a többi Moleskine termékhez is, ezekkel feldobhatjuk a tartalmat. :)

Ha valaki mégis saját készítésű notesz mellett dönt, akkor érdemes erre a linkre ellátogatnia. Vannak ingyenesen kinyomtatható oldalak is.

Kiegészítés:

Magyar blogokon is jelentek meg esküvőtervező "munkafüzetek", ezek közül ajánlok kettőt.
Szilvinél több részletben tölthetők le az esküvőszervezéshez szükséges részek ITT.
Viánál pedig egy szép színes, 19 oldalas tervezőt találtok, ITT.

Valamint, online is lehet vezetni az előkészületeket, a Google segítségével a Google Weddings-ben.



3 megjegyzés:

  1. Ez a Moleskine nagyon klasszul néz ki!
    Én annakidején csak egy egyszerű francia kockás spirálfüzetbe vezettem ezeket a dolgokat. :)

    VálaszTörlés
  2. :) egy naptárra vagy sima noteszre még beruházhatsz ;) meg nagyon sok más tematikus journal is van. Itthon főleg az alexandra könyvesboltokban lehet őket megvenni, az áruk picit lehet, hogy húzós, de az alexandránál a honlapon mindig van kiárusítás, online rendeléssel 1 nap alatt a kért üzletbe viszik, ha van raktáron.
    Az idei évre ilyet kaptam karácsonyra: http://www.moleskine.com/en/collections/model/product/12-months-weekly-notebook-black-soft-cover-large - a puha fedele miatt különösen bejött :)

    VálaszTörlés
  3. Január elején én is készítettem egy letölthető esküvő-tervező pdf-et... :) Színes virágos verziót a szangvinikusoknak és színtelen-mintátlan verziót a melankolikusoknak (azaz pl. magamnak :D) ^^

    VálaszTörlés