2015. március 14., szombat

Költséghatékony takarítás

Dóri | 3/14/2015 |
Korábban már volt szó az alább szereplő segédeszközökről, de most lássuk őket együtt, lelőhelyekkel is. :)

Ecet: kicsit büdös, de nagyon hatékony. Sokrétű felhasználásáról nemrég egy videót is megosztottam veletek Facebook-on, de ide is beszúrom nektek. :)

Lefolyó-, napszemüveg tisztítás, vagy kuka szagtalanítás? Ecet! :)
Beszerezhetőség: minden élelmiszerüzletben 8-10-20%-os koncentrációban, 100-200 Ft/liter.

Szódabikarbóna: az ecettel párosítva gyönyörűen kitisztítja a lefolyót. Sütő, grillrács, padló, mind tisztítható egy kis szódabikarbóna és víz által képzett pasztával.
Beszerezhetőség: 40-50 g-os kiszerelésben mindegyik élelmiszerüzletben, 300-500 g-os kiszerelésben a patikákban (ezzel nincs tapasztalatom, akinek van, kérem ossza meg velünk kommentben), 1-2 kg-os kiszereésben cukrászdiszkontokban, legalábbis Szegeden biztosan. :)


Mosószóda: rengeteg módon felhasználható a mindennapos takarításban. Remek súrolószer, feloldja az odaégett ételt a lábosokról, és WC-illatosítót is könnyen készíthetsz belőle. 
Beszerezhetőség: eurós boltokban, 0,5 kg-os kiszerelésben, árat sajnos nem tudok.



Citromsav: a tömény vizes oldata remek vízkőoldó, illetve helyettesíthető vele az ecet, akár mosásnál is. Tulajdonképpen ecet helyett remekül felhasználható, szinte minden helyzetben.
Beszerezhetőség: minden élelmiszerüzletben, illetve cukrászdiszkontban, nagy kiszerelésben.


Mosószappan: vízben feloldva, szódabikarbónával és mosószódával keverve mosószert főzhetsz belőle, amivel sokkal olcsóbbra jössz ki, mintha a boltban vennéd meg. Receptet ITT találsz hozzá. 
Beszerezhetőség: hiperszuperekben és drogériákban, kb. 200 Ft/150 gramm. A sima saját márkás mosószappan is tökéletes hozzá. 




Teafaolaj és citrom illóolaj: nem csak az arcápolásban (pattanások ellensége), hanem a takarításban is nagy segítség lehet. Antiszeptikus hatása miatt előszeretettel használom felmosáskor, illetve az íróasztalom takarításakor. A zuhany falán is remek szolgálatot tesz és a penésszel is felveszi a harcot. Mellé a citrom illót szoktam használni, mert a hatása ugyanaz, csak jobb az illata. (A citrom illót bőrre közvetlen nem szabad használni, irritációt okozhat, illetve fényérzékennyé teszi a bőrt. A teafát viszont nyugodtan lehet közvetlenül a bőrön használni, hígítás nélkül.) 
Beszerezhetőség: én Aromaxot használok, a Rossmannban szoktam megvenni, az ára változó, illetve a teafaolaj 5 ml-es kiszerelésben kapható, a citrom illóolaj pedig 10 ml-esben.



Mikroszálas törlőkendő: az egyik legjobb barátom. Használható szárazon is és nedvesen is, remekül összeszedi a szennyeződéseket, illetve a csaptelepet is csillogóvá varázsolja. 
Beszerezhetőség: eddig két helyen láttam: a Lidl-ben lehet venni többfélét (üvegen is használhatót, simát és egy harmadik verziót, amire nem emlékszem), illetve a Penny Marketben, egyesével csomagolva. Lidl: 599 Ft/2 illetve 3 db, Penny Market: 150-200 Ft/db.


Nemrég Dorka, az Otthonka blog szerzője készített egy fürdőszoba tisztítós videót, igazán egyszerű, de nagyszerű a módszere. :)


Magic pad: avagy a csodaszivacs. Nedvesítsd be, csavard ki és már használhatod is. Rengeteg mindent megtisztíthatsz vele. 
Beszerezhetőség: Minden Rossmannban, a tisztítószeres soron megtalálható, 299 Ft-ért a tiád lehet.

forrás
Ti használtok még mást ezeken kívül? Ha igen írjátok meg! :)
Dóri

2 megjegyzés:

  1. 2 éven keresztül én is házi mosószerrel mostam, de minden fehér ruhám beszürkült tőle, pedig külön mostam őket a sötétektől :( Nem tudom, hogy mi miatt, de még a fehérítő sem segített rajtuk, szóval ki kellett őket dobnom :( Mivel nem állunk úgy, hogy állandóan ruhát kelljen venni, inkább visszatértem a rendes mosószerhez. Sajnálom egyébként, mert a blogomon én is ajánlottam, de ezalatt a két év alatt csalódtam benne. Lehet, hogy túl kemény a víz nálunk és a vízkő is rátapadt a ruhákra, de ecetet használtam öblítő helyett, az sem segített. Helyette egy idő után büdösek, zsírszagúak lettek a ruhák, ami szintén nem volt kellemes... Lehet én csináltam rosszul valamit :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fehér ruhák mosásakor én szoktam tenni mellé trisót vagy nátrium perkarbonátot, így egy ideje nincs ezzel problémám. Illetve nálunk csak a törölközők fehérek, a ruháink 95%-a sötét, szóval annyira nem érintett. :D
      Ecetet én is használok/tam öblítéskor, de nem tetszett a ruhák tapintása, illetve nem volt illata, pedig mosóparfümöt is használtam. Ja és lassan időszerű lesz egy 90°C-os trisós főző mosás, hogy kitisztuljon a masina. :D

      Törlés