2015. december 3., csütörtök

Ecofairy advent 3. Forró téli italok, avagy van élet a forralt boron túl is

eco fair(y) | 12/03/2015 |
A karácsonyi vásár az adventi időszak és a karácsonyi életérzés kulcsfigurája. A karácsonyi vásáré pedig a forralt bor... Kinek ne esne jól egy jó bögrényi, ami kellemesen átmelegíti az embert kívül és belül egyaránt.
Természetesen a forralt bor aromáit nem lehet megunni, de mi van akkor ha valaki mégis valami újra vágyna? Létezik forró ital a forralt boron túl is... :) Következzen tehát néhány recept, az adventi naptárunk harmadik felvonásaként.
 

1. Cider
Igen, tudom, erről sokaknak nem a gőzölgő verzió jut eszébe, de meglepő módon nagyon jól esik forrón is. :) Az elkészítés is nagyon egyszerű, 2-3 üveg (vagy több, attól függ, hányan isszátok) alma cidert egy nagyobb lábasba öntünk, és alacsonyabb lángon melegíteni kezdjük. Mehet bele pár fűszer a karácsonyi repertoárból: egész fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, esetleg kardamon vagy kinek mi szimpatikus még - az ízvilágától függően. Nem kell, hogy felforraljuk, érezni fogjuk, amikor már az aromák kellően átjárták, és már tölthetjük is a kedvenc bögrénkbe.

Forrás: www.flickr.com

2. Glöggi
A svéd ital receptjét Dóri tavaly már megosztotta veletek. Ha valaki esetleg elmulasztotta volna: itt megtaláljátok. Érdemes ezt is kipróbálni :)
Forrás: www.pixabay.com
3. Puncs
Nálam az idei kedvenc a narancs puncs. Bár eddig még csak a karácsonyi vásárban ittam, hamarosan itthon is el szeretném készíteni. 1 literhez az alábbiakra van szükségünk (forrás):
  • 0,5 liter fekete tea
  • 0,5 liter frissen facsart narancslé 
  • fél citrom leve
  • 3-4 szelet friss gyömbér 
  • 5 szem szegfűbors 
  • 3 szem szegfűszeg 
  • 1 rúd fahéj 
  • 5 dkg méz 
  • 1 vaníliarúd 
  • 0,25 dl rum
Egy lábasban a teát elkezdjük melegíteni, belerakjuk a fűszereket és a gyömbért, majd negyed óráig áztatjuk őket. Majd jöhet a narancslé, a citromlé, és a méz, újra felmelegítjük, és beletesszük a rumot.

4. Grog
A rum kedvelőinek is (még) egy recept. De a rumot helyettesíthetjük akár whiskeyvel is! 

Hozzávalók:
5 dl tea (erős fekete)
1 dl rum (pl. Bacardi vagy whisky)
6 db szegfűszeg
fahéj ízlés szerint
3 teáskanál barna cukor

Forrás: commons.wikimedia.org

Megfőzzük a teát, beletesszük az alkoholt, a fűszereket, és a citromot. Kis lángon melegítjük, ezt sem kell felforralni.

+1. Forró csoki - bűnözés nélkül
Ha valami mégis maradna inkább az alkoholmentes verziónál, és ráadásul még a kalóriákkal is vigyázni szeretne itt a nagy "zabálások" közepette, annak ajánljuk a Barbi tavalyi posztjában szereplő forró csoki receptet. 

Jó szürcsölgetést kívánok mindenkinek!
Üdv,
Anna

1 megjegyzés:

  1. Nekem idén kimarad a forralt borozás, meg az egyéb alkoholos (forró) italok fogyasztása, de egy jó tea vagy forró csoki bármikor jöhet :)

    VálaszTörlés