forrás |
Először is szükség lesz olyan rózsákra, amelyek nem lettek lepermetezve. Használhattok szárítottat is, tudomásom szerint a legtöbb bioboltban kapható. Ha friss rózsaszirmot használtok, akkor terítsétek ki papírtörlőre a szirmokat egyesével, és hagyjátok hervadni/száradni 1-2 napot, hogy veszítsen a víztartalmából. Ha a szirmok majdnem szárazak, jön a következő lépés: az olajban áztatás. Fogj egy dunsztos üveget - a kívánt mennyiségnek megfelelőt - és töltsd meg feléig-háromnegyedéig szirmokkal, majd önts rá annyi olajat, amennyi ellepi. Az olaj fajtája rajtad áll, lehet napraforgó olaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, barackmagolaj, de bármi más is. (Én speciel illatmentes olajat használnék, napraforgót, mandulát vagy finomított kókuszt.)
Ezután két opció van:
1. A lassú módszer: tegyél az üveg tetejére néhány réteg gézt, majd szorítsd le egy befőttes gumival. Tedd be a szekrénybe 3-4 hétre.
2. A gyorsított eljárás: tedd az üveget egy lábosba, és kb. annyi vizet tegyél bele, hogy legalább az üveg feléig felérjen. Ezután kb. 1-2 órán át melegítsd közepesen alacsony lángon. Ha elfogyna a víz, pótold! Ezután készíthetsz belőle krémet, de akár be is rakhatod egy szekrénybe, hogy tovább ázzanak a szirmok és még illatosabb legyen az olaj.
Az olaj eltarthatósága kb. egy év
forrás |
Kellemes utolsó nyári hétvégét kívánok nektek! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése