2015. január 20., kedd

Húshagyó kedd #3 Zöldborsófőzelék zöldséges bhajiyával

Dóri | 1/20/2015 |
Tulajdonképpen zöldségfasírt. zöldséget zöldséggel eszünk, ami nem mindig baj. Ez a fasírt egyébként magában is isteni, amikor legutóbb (eddig először és utoljára) finom ropogósra sült a külseje, nassolni valónak is elmegy.
Nézzük a recepteket:

Zöldborsófőzelék:
  • 1 kg zsenge mirelit zöldborsóra
  • 1 kis fej vöröshagymára
  • 2 közepesen púpozott ek. lisztre/kukoricakeményítőre
  • tejre/vizre
  • 2 öntetnyi olívaolajra
A hagymát apró kockákra vágom, majd olívaolajon elkezdem párolni. Hozzáadom a zöldborsót is, majd kevergetés mellett elkezdem a hagymával párolni, végül lefedem, hogy kiolvadjon és egy kevés levet eresszen. Amikor megpuhult, megszórom a liszttel/keményítővel megpirítom. Ezután felöntöm a tejjel és alacsony lángon főzöm tovább, közben a tejet pótlom rajta. Egy krémes borsófőzelék lesz a vége. :)

Zöldséges bhajiya:
  • 250 g spenót (fagyasztott, natúr)
  • 1 db sárgarépa (finomra reszelve)
  • 1 közepes fej vöröshagyma (kis kockákra vágva)
  • 4 db paradicsom (héjazva, kis kockákra vágva)
  • 0.5 db piros kaliforniai paprika (kis kockákra vágva)
  • 300 g csemegekukorica  
  • 2 tk gyömbér (friss reszelve)
  • 3 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 2 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál citromfű (őrölt indiai)
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 csipet só
  • 1 bögre finomliszt
  • 2 bögre zabpehely (tört)
  • 2 db chili (kimagozva, felaprítva, elhagyható)
  • 2 dl napraforgó olaj
Elkészítés 
  1. Összekeverjük a spenótpürét a répával, hagymával és a többi zöldséggel.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, összekeverjük.
  3. Beleadagoljuk szépen a lisztet, majd a zabpelyhet, és összekavarjuk, hogy ne legyen csomókban sehol sem.
  4. Ha szükséges, egy kis vizet is adhatunk hozzá, amennyiben túl sűrűnek találjuk.
  5. Sütés előtt érdemes kb. 15-20 percet állni hagyni, így a zabpehely egy kissé megszívja magát a nedvességgel, és könnyebben lesz formázható a fasírt.
  6. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, s amikor elég meleg, vizes kézzel formázzunk kb 2 ek-nyi masszából kis lapos fasírtokat, és helyezzük bele.
  7. Kb. 7-7 percig süssük mindkét oldalukon, de ez változhat, a fasírtok nagyságától és vastagságától függően.
  8. Amikor kész, szedjük ki papírtörlőre, és csepegtessük le az olajtól.


Dóri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése