2015. január 24., szombat

Ökoesküvő #2

eco fair(y) | 1/24/2015 |
A szervezés lépései - 1. Válasszunk helyszínt!

Jöjjön egy új fogalom, ugyanis ahogy a magyar nyelvű "szakirodalmat" olvasgattam, volt ahol külön kiemelték, hogy az öko esküvő nem egyenlő az úgynevezett "zöld" esküvővel. Viszont a zöld esküvőknél is az alapelv változatlan maradt, azaz a lehető legminimálisabb pazarlás a cél, minél inkább a környezettudatosságot előtérbe helyezve már a szervezés első pillanataitól kezdve.



Az tehát már mindenképpen jó jel, hogy van rá szavunk magyarul is, ugyanis ez mutatja, hogy azért itthon is van ilyesmire igény, még ha nem is olyan nagy volumenűen, mint a tengerentúlon.
Az ecolounge cikkében megkérdezett rendezvényszervező tanácsokat is ad a zöld esküvő lebonyolításához. A hangsúly a kreativitáson van, nagyon sok jó ötletet lehet megvalósítani, ha valaki e mellett dönt.

A helyszín kiválasztása alapvető fontosságú lehet, de ezt elsősorban az időpont befolyásolja, ahogy ez már az előző posztban is szóba került. Szerencsére szabadtéri szertartást egyébként is a fő esküvői szezonban célszerű tartani, tehát ez még nem jelent nagy változást a hagyományos verzióhoz képest.
Ráadásul a nem zárt térben és nem fűtési szezonban tartott lagzikon már alapból spórolunk. Gázt mindenképpen, de adott esetben áramot is, ha jóval később sötétedik, stb.


Ha úgy alakul, hogy zárt térben tartjuk, vagy esetleg nagyon sok vendéget kell elszállásolni, akkor szállodából, vagy hotelből is választhatunk olyat, ahol az ilyen tényezőkre odafigyelnek.
Még egy tényező lehet a rendezvényszervező szerint, ha a szertartás és a lagzi ugyanott, vagy legalábbis közel van egymáshoz, és akkor nem kell autózni közte, nem pöfékelünk sok szén-dioxidot feleslegesen. 


Kiemelendő még a keletkező rengeteg hulladék kezelése is szerintem, legjobb ha ezt szelektíven tudjuk/tudják gyűjteni már a helyszínen. Illetve ha az ételmaradékok sem a kukában végzik, hanem a rászorulók kapják, illetve állatokat etetnek vele.

A mi helyszínünk, viszonylag eldöntöttnek tűnik, bár ahogyan az a többségnél is valószínűleg előfordul, utólag próbáljuk meg a lehető "legzöldebbé" tenni, ugyanis a "származási helyünk" többet nyomott a latba. Azaz, hogy hová valósiak vagyunk, hol vannak rokonok. De ez sem elhanyagolható jellemző, mert így a rokonok egy része már helyben van, szintén nem kell autózniuk, és az állatokat, stb-t is ők biztosítják, vagyis abszolút ellenőrzött körülmények közül származnak, nem lesz bennük semmi mesterséges.



Összefoglalva tehát ami számításba jöhet ilyen szempontból a helyszín eldöntésében: évszak, utazás, szállás, hulladékok, ételmaradék...

Arról nem is beszélve, hogy a szépen kiválasztott, természetes környezet az esküvői fotózást tekintve sem jön rosszul ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése