2015. január 6., kedd

Húshagyó kedd #1 Narancsos-gyömbéres lencsefőzelék, sült zöldséggel

Dóri | 1/06/2015 |
Nagyon szeretem a főzelékeket, bár elég keveset főzök belőlük. Ezen szeretnék változtatni, és ki más receptjeit főzném meg, mint Feriét? Először a tavaly januári Kifőztükben találkoztam a különleges főzelékeivel, aztán valahogy nyáron találkoztam vele újra. (Egyébként a 2015. januári Kifőztükben is nagyon jó receptek vannak!)
Kezdetnek az Aldi Háziasszonyok 2014 (:D) verseny során elkészített lencsefőzelékre esett a választásom, új év lévén. :) Nagyon kíváncsi vagyok az ízére, nagyon különlegesnek ígérkezik. :)

Hozzávalók:
30 dkg mosott lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss reszelt gyömbér
1 ek. vaj
3 ek. olívaolaj
1 babérlevél
0,5 narancs leve és reszelt héja
1 ek. mustár
1,5 l alaplé vagy víz

A zöldséghez:
20 dkg kockázott sárgarépa
20 dkg kockázott zeller
3 ek. olaj
0,5 tk. só
késhegynyi currypor
csipet chilipor

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 220-230 fokra. A zöldségeket egy kisebb zacskóba tesszük. A 3 ek. olajat, a késhegynyi curryt, a sót és chilit egy kisebb tálban összekeverjük, és a zöldségekre öntjük. Alaposan összerázzuk, sütőpapírral kibélelt lemezre öntjük, majd 10-12 percig sütjük.
  2. Közben a finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük. Ráreszeljük a gyömbért és a fokhagymát, alaposan összeforgatjuk. Ráborítjuk a lencsét, átforgatjuk majd felöntjük az alaplével.
  3. Beledobjuk a babért, finoman sózzuk, majd fedő alatt 40-45 perc alatt készre főzzük. Ezután egy merőkanálnyit kiveszünk belőle, pürésítjük, majd visszaöntjük az alaphoz.
  4. Belekeverjük a mustárt, a narancslevet és a reszelt héját, sózzuk, ha kell, és a répával tálaljuk. Friss petrezselyemmel, pár csepp citromlével frissíthetjük.

A recept eredetileg itt jelent meg.

2 megjegyzés:

  1. Én nem hiszem el, hogy megfőzted, tálaltad, lefotóztad és megírtad róla a cikket, anélkül, hogy megkóstoltad volna! :O Milyen volt végül? Szeretted? :) Érdekesnek hangzik, ha finom, lehet kipróbálom én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, a cikk már be volt készítve, csak a képek hiányoztak. :D
      Egyébként folyamatosan kóstoltam, ízesítettem, a végeredmény nekem nagyon bejött! Kellemesen friss a narancstól, én a gyömbért nem éreztem, de Dávid mondta, hogy ő érzi, szóval az egyénfüggő. A zöldségek pedig még ropogtak, az ízük nem volt tolakodó, jól kiegészítette a főzeléket. :)

      Törlés