2015. február 16., hétfő

Könyvhétfő #3

eco fair(y) | 2/16/2015 |
A múltkor megígért folytatás Ken Follett bácsi könyveiből. :) Az évszázad trilógia, ahogy a neve is mutatja, 3 kötetből áll, és a 20. századot mutatja be, hasonló történelmi hűséggel, mint a múltkor említett A katedrális és Az idők végezetéig a középkort. Itt is kellően szövevényes a történet, ugyanis a "történelmet" egy angol, egy amerikai, egy orosz, és egy német család tagjainak (több generáción át zajló) mindennapjain keresztül élhetjük át. Szerelem, harcok, áldozatok... kell-e még sorolnom? ;) 
Az 1900-as évek első éveiben indul a történet egy kicsiny angol (walesi) bányászfaluban, ahol egy kisfiú első munkanapjába képzelhetjük magunkat, ami nem túl rózsás viszonyokat jelent akkoriban (finoman szólva). Pár évvel később kirobban az első világháború, a második kötetben a második világháború adja a fő vázat, a harmadikban pedig a hidegháború, majd a berlini fal leomlása a végkifejlet, tehát tényleg majdnem napjainkban ér véget a sztori. A főszereplők élete, sorsa szépen végig lett követve mindhárom kötetben, de nem kell aggódni, nem lesz szappanopera jellege. :)
Sorrendben a három könyv:

A Titánok bukása (2010)
A megfagyott világ (2012)
Az örökkévalóság küszöbén (2014)

kép forrása

A megjelenéseket én real-timeban követtem, nagyon nehéz volt 2 évet várni, mindig ment az előrendelés, ahogy lehetett tudni a megjelenés dátumát. :D Aki most kezdi olvasni, annak ez szerencsére már nem fog szenvedést okozni, azonnal habzsolhatja a következőt.
A történelmi hűség itt is központi szerepet kap, vannak tényleges történelmi szereplői is a könyveknek. Főleg az utolsó résznél volt tanulságos a történelmiség, mert a hitelességet szem előtt tartva, gyakorlatilag több olyan "újdonságot" mondott így utólag, amiről töri órán egy szó sem volt az érettségi előtt (és ez nem a tanár hibája, természetesen)... 
Aki olvasta A katedrálist, annak azért ajánlom, aki még nem annak pedig azért, hogy kedvet kapjon ehhez a szuper íróhoz. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése