2015. február 14., szombat

Ökoesküvő #5

eco fair(y) | 2/14/2015 |
Ha már megvan az esküvő költségvetése (nagyságrendileg), illetve az időpontot és a stílust/helyszínt is be tudtuk lőni, emellett megvan a vendéglista is nagy vonalakban, sőt a dekorhoz is van egy rakat ötletünk, akkor ugorjunk egyet :) Jöjjön a legfontosabb, amiről már (majdnem) minden kislány gyermekkorában is álmodozik... A ruha! De hogyan lehet ez is öko?
Forrás

Több megoldás is lehet:
1. Egyrészt vannak külön olyan esküvői ruha tervezők, akik hangsúlyt fektetnek többek között az anyagválasztásnál a környezettudatosságra. Sajnos ilyeneket egyelőre többségében külföldön találhatunk... Általában kézzel varrottak, anyagaik "konfliktusmentes forrásból" származnak, "etikusak", azaz nem csak magára az anyagra ügyelnek, hanem az előállításban közreműködő (általában a fejlődő országokban élő) munkások körülményeire, illetve fizetéseire is. Itt egy link, ahol a legfontosabb tervezőket megtalálhatjátok.
2. Ha valaki olyan szerencsés, hogy megörökölte az édesanyja vagy a nagymamája ruháját, nemcsak egy szép gesztus, ha (kicsit átalakítva) ezt a ruhát választja a saját esküvőjére, hanem egyértelműen újrahasznosításról van szó :)
3. Nem baj, ha nincs "örökölt" ruha, és esetleg a varratás mellett döntünk, elegendő, ha arra figyelünk, hogy helyi munkaerőt válasszunk, illetve ha lehetséges, akkor helyi és/vagy természetes anyagokat.
4. Nagyon sokan eladják a varratott/vásárolt ruhájukat, ha ilyet vásárolunk, az nem csak gazdaságosabb, de az újrahasznosítás miatt környezetbarát is lehet :) Amennyiben nagyon jó állapotban van, akár eladhatjuk újra mi magunk is.
5. Az egyik legklasszikusabb megoldás a kölcsönzés, így egy-egy ruhát többen is viselnek, nem csak egy használat miatt készülnek. Esetleg utánakérdezhetünk, hogy hol készült a ruha, illetve milyen anyagok felhasználásával.
6. Ha új ruhát veszünk, azzal sincs gond, megtarthatjuk a következő generációnak, vagy eladjuk, hogy másnak is örömet szerezhessen a mesebeli ruhánk :)

+1
Egy amerikai tervezőnő gombából, baktériumokból, és speciális növényi anyagokból "varrt" egy menyasszonyi ruhát, amit az esküvő után egyszerűen a komposztba dobhatunk :D Sőt előtte, akár otthon is növesztheti a menyasszony a ruha alapanyagát... Öko a javából, de több mint bizarr ;)
Forrás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése