2015. január 28., szerda

Néhány gondolat az egészséges(ebb) táplálkozásról

Unknown | 1/28/2015 |
Sziasztok!

Ez a bejegyzés már elég régóta érik bennem. Előre le szeretném szögezni, hogy nem vagyok szakértő, csupán a saját tapasztalataimat és véleményeimet szeretném megosztani Veletek. A célom pedig az lenne, hogy minél több embert buzdítsak arra, hogy próbáljon minél egészségesebben étkezni, mert azzal csak nyerhet.
Persze ehhez elszántság kell. Gyorsabb, egyszerűbb összedobni egy félkész ételt, elősütött pizzát, esetleg egy bolognait ebédre vagy vacsorára, viszont érdemes rászánni egy kis időt és energiát, hogy megtaláljuk ezeknek az ételeknek az egészségesebb alternatíváit, hiszen manapság már olyan széles a választék a reformélelmiszerekből, hogy nincs olyan étel, amit ne készíthetnénk el belőlük.
Ilyenkor sokan mondják, hogy ez bizony drága mulatság. Igen, valóban olcsóbb megvenni egy kiló kristálycukrot vagy finomlisztet bármelyik sarki boltban. Viszont ha az ember felfedezi, mi hol a legolcsóbb és szépen fokozatosan szerzi be az egészségesebb hozzávalókat, nem kell vagyonokat a boltokban hagynia.
Ha valaki nagyobb városban lakik, olyan szerencsés helyzetben van, hogy már rengeteg helyen be tudja szerezni ezeket a termékeket, de ahogy a benzinkutaknál, itt is nagy eltérések lehetnek a boltok közt, így érdemes feltérképezni a választékot, ezzel már eleve sokat spórolhatunk. Egyszerre megvenni mindent tényleg horror összegekbe kerül, ez tény. Simán ott lehet hagyni egy-egy ilyen boltban több ezer-tízezer forintot, viszont ha valaki nem egy öt fős családra, csupán egy-két személyre főz reform alapanyagokból, egy negyed- vagy félkilós liszt akár hónapokig elég lehet. Ugyanez vonatkozik az édesítőszerekre is. Régebben csodálkoztam, amikor valaki leírta, mennyi féle édesítőszert tart otthon. Minek olyan sok? Eddig is csak kristálycukrot használtunk, esetleg porcukor formájában, na meg néha mézet a teába, de ennyi. Viszont ha valaki szépen sorban kipróbál több édesítőszert, rá fog jönni, hogy igenis mind másra jó, más az íze. Így viszont ezek is hónapokig kitartanak. A napokban körbenéztem a konyhámban, és rájöttem, hogy egy kisebb reformbolt készletét halmoztam fel az utóbbi hónapokban úgy, hogy ezer forintnál többet ritkán adok ki egyszerre ilyesmire. Ráadásul így könnyen variálhatók a receptek, ki lehet tapasztalni, melyik ételhez mi a legideálisabb.
Ami nagyon fontos még, ha valaki rászánja magát az egészségesebb életmódra, az a türelem. Régebben nem voltam hozzászokva, hogy egy étel amit megfőzök rosszul sikerüljön. Viszont a különböző lisztek mind máshogy reagálnak a folyadékra, sütésre, főzésre, így néha bizony nem lett a legtökéletesebb a végeredmény.
Persze arra is kell idő és hajlandóság, hogy az ember lemondjon a fehér lisztes ételek ízéről, a sok ízfokozóról, de ha ezt megtette, valójában nem kell lemondania semmiről. Csak egy példa a sok közül: az utóbbi napokban többször is vacsoráztam (!) pizzát, vagy ettem uzsonnára nutellás palacsintát. Mindezt fehér liszt és finomított cukor nélkül. Ezeknek a receptjeit is hamarosan megosztom Veletek, mindenképp érdemes kipróbálni őket :)
Szerencsére a tejfehérje érzékenységen kívül nincs semmilyen betegségem, ami indokolná ezt az életmódot, viszont sokkal jobban érzem magam, amióta belevágtam és a vérképem is tökéletes, ráadásként pedig néhány kilótól is sikerült már megszabadulnom. Mindezt egy kis időért és kísérletezgetésért cserébe. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy használja ki napjaink bőséges kínálatát és kísérletezgessen, mert már néhány hét után is szembetűnő lesz a változás :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése