2015. január 31., szombat

Ökoesküvő #3

eco fair(y) | 1/31/2015 |
Maradjunk még kicsit a helyszínválasztásnál. A szabadtéri esküvő előnyei már szóba kerültek a múltkor, úgy mint a spórolás a gázzal és az árammal, vagy akár maga a természetes, zöld környezet is. Emellett ha a szertartás és a lagzi helyszíne közt gyalog/lovas kocsival (bevállalósabbak biciklivel :D ) megyünk, akkor a szén-dioxid kibocsátást is redukáljuk. Még hangulatosabbá tehetjük a dolgokat, ha sötétedés után gyertyákkal világítunk. Hallottatok már a szójagyertyáról?

Mindannyian ismerjük a "kevesebb néha több" mondást. Ez az öko esküvők dekorációjára is igaz :) Használjunk cserepes virágot (erről még későbbi posztokban szó lesz...) és saját készítésű gyertyákat, amelyekkel pillanatok alatt romantikus hangulatot teremthetünk a sötétedés után. Arról nem is beszélve, hogy energiát se használunk fölöslegesen.
A legjobb az egészben, hogy ezeket a gyertyákat a következő recept alapján mi magunk is elkészíthetjük (ha nagyon belejövünk, vagy nem túl nagy a vendégsereg, akkor akár köszönőajándéknak is gyárthatunk belőle...) :
  • kell hozzá szójaviasz (ebay-ről, etsy-ről tudunk rendelni nagyobb mennyiséget egész jó áron) - az eredeti receptben 2 lb (~ 1 kg-os) csomag szerepel, de lehet, hogy érdemes ennek a többszörösét venni 
  • valamilyen illatanyag gyertyához (magyar hobbiboltokból is rendelhetünk neten) a krémkészítések apropóján a levendula, citrom, vanília kombó nekem már bejött valószínűleg itt is ezekből válogatok
  • kanóc - a hobbiboltokból célszerű olyat venni, ami viasszal bevont és van fém talpacskája, mert ezzel sokkal egyszerűbb bánni
  • hőálló tartó, amibe a kész formákat öntjük, lehet pl. kisebb befőttes üveg
  • egy másik hőálló edény, amiben a viaszt megolvaszthatjuk
  • sütőkesztyű

Kimérünk 1 bögrényi viaszt és megolvasztjuk a hőálló edényben, legegyszerűbb ha a mikróba dobjuk be. 2-2,5 perc után ellenőrizzük, hogy milyen az állaga, majd egészen addig folytassuk a mikrózást, amíg egyenletesen meg nem olvad. A megolvadt viaszba ízlés szerint csepegtessünk a kívánt illatból, majd miután elkevertük, öntsünk egy kicsit a kis befőttes üvegekbe, úgy hogy a kanóc fémtalpát ellepje. Várjunk pár percet hogy megszilárduljon, aztán töltsük fel teljesen az üvegeket. Pár óra alatt keményre szilárdul, ekkor vágjuk méretre a kanóc végét is. Ezután már csak a kívánt módon dekoráljuk az üvegeket :)

Igazán környezetbarát, ha használt borosüvegből gyártunk tartókat a gyertyának ;)
Ezen a linken elérhető egy másik recept, ahol még részletesebben van leírva, képekkel illusztrálva minden lépést.

A szójagyertya nagy előnye, hogy a hagyományos gyertyához képest sokkal lassabban ég, egy-egy kisebb méretű is bőven kitart, amíg sötét van. Ráadásul, ha a nagy ünneplésben a viasz véletlenül rácsöppenne valamire, akkor azt egyszerűen meleg vízzel lemoshatjuk. Persze a tűzveszélyre azért mindenképp figyeljünk!

Én már nagyon várom, hogy kipróbálhassam a receptet :) Egyértelmű, hogy nem csak esküvői dekornak hanem otthonra is jó, vagy saját készítésű ajándéknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése