2014. december 21., vasárnap

Házi készítésű szaloncukor

Dóri | 12/21/2014 |
Idén karácsonykor szeretném, ha még a szaloncukrok is házi készítésűek lennének, így belefogtam a megvalósításba. Én azt szeretem, ha a zselétömb be van vonva csokival, így a bonbonos módszerrel indítottam: szilikonformát kenjünk ki csokival. Finoman szólva az első próbálkozás elég nagy pofára esés volt: a zselének nem volt íze, a csoki meg nem jött ki a formából... Aztán a Díványon láttam ezt a receptet, de sehol nem találtam pektint, úgyhogy feladtam a zselés szaloncukrot, talán majd jövőre elkészítem. :)

Na de akkor milyen szaloncukrot készítettem? Hát diósat, többfélét! :)
A múltheti inspirációs posztban mutattam a Street Kitchen szaloncukor receptjét, abból inspirálódtam. No lássuk!

Összesen 30 dkg darált dióval és 30 dkg csokoládéval dolgoztam, először a szaloncukrok receptjét írom le, majd utána a csokizást. :)

Narancsos-diós szaloncukor (mazsola-mentes)

Hozzávalók:
10 dkg darált dió
5 dkg porcukor
fél narancs reszelt héja
kb. fél narancs leve

A diót és a cukrot keverd el egy tálba és reszeld bele a narancshéjat és ismét keverd össze. A narancsot vágd félbe, és óvatosan csöpögtesd bele a levét, és közben keverd a diós masszát, hogy összeálljon, mert ha sok nedvességet kap, akkor egy ragacsos puha massza lesz, amivel nehéz dolgozni. A masszát szépen formázd meg és tedd hűtőbe.

Epres-diós szaloncukor

Hozzávalók:
10 dkg darált dió
5 dkg porcukor
15 dkg fagyasztott eper (ízlés szerint helyettesíthető bármilyen fagyasztott gyümölccsel)
2 ek. kristálycukor

Az epret a 2 kannál cukorral alacsony lángon főzd sűrűre, majd pépesítsd és hagy kihűlni. A darált diót kevert el a porcukorral, és add hozzá a kihűlt eper-pépet. Dolgozd össze formázható masszává, majd ezt is formázd és tedd hűtőbe.

Zserbó szaloncukor

Hozzávalók:
10 dkg darált dió
1 ek. sárgabaracklekvár
1 kk. méz
+ porcukor, ha édesebben szeretitek

A darált diót keverd el a lekvárral és a mézzel, majd ezeket is formázd és hűtsd le.

A bevonás 

A csokoládé 2/3-át olvaszd fel (gőz fölött vagy mikróban olvasztó programon) és közben a maradék 1/3-ot kockázd fel apróra. Ha felolvadt a csoki, add hozzá a felkockázott, kimaradt rész, ezzel hűtöd vissza megfelelő hőmérsékletűre. A hűtőből elővett kis kockák tetejét (tehát a kiskocka egyik lapját csak) kend be csokival és hagyd, hogy megdermedjen. Ha megdermedt, egy villára állítsd rá úgy, hogy a csoki érintkezzen a villával, és az egész szaloncukrot vond be csokival. Erre az elő-csokizásra azért van szükség, hogy a szaloncukron ne látszódjon meg a villa nyoma (plusz így könnyebb is). Ha a csokoládé megdermedt, jöhet a csomagolás!

A csomagolás
Én sütőpapírba szerettem volna csomagolni, de a két útba eső beszerzési helyen csak szilikonos sütőpapírt találtam, így a Coop-ban vettem háztartási zsírálló papírt, ami kicsit vastagabb, mint a sütőpapír, de a célnak kiválóan megfelel. Tehát ezeket a papírlepedőket vágtam fel A/4-es lapokra, majd azokat harmadoltam. A külső, fóliás részt alufóliával oldottam meg, azt is méretre vágtam, majd szaloncukor a papírra, gurít-gurít csavar-csavar, kész is a szaloncukor!

A csokibevonásom nagyon jó lett, a szaloncukor íze finom, egy elem letudva a listámról. :)

Ti készítettetek már házilag szaloncukrot? :)

4 megjegyzés:

  1. De szuper teljesen karácsonyi hangulatom lett!! jó hogy rád találtam, követlek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, hogy hozzásegítettelek! :) És köszönjük, hogy kíváncsi vagy ránk a továbbiakban! ♥

      Törlés
  2. Nagyon guszta!Jövőre kipróbálom!!!!A boltban a finomak enyhén túl vannak árazva, a gagyi meg kidobásra kerülne...Idén kaptam ajándékba egy doboz Milkát, az menti meg most a fánkat! :) Viszont megjött nagyon a kedvem, hogy én is csináljak. Mentem is a posztot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is ezért készítettem itthon. :) A Milka is nagyon finom! :)

      Törlés